top of page
  • Obrázek autoraMichaela

Agáve - superzdroj ethanolu

Velkým zdrojem biopaliva (bioethanol) může být i rostlina agáve. Navíc vyrobený bioethanol z rostlin může v současné situaci pomoci naplnit celosvětovou poptávku po dezinfekci.


Co je agáve?

Jedná se o pouštní rostlinu, sukulentní cukrovku s vysokým obsahem cukru, pocházející z Ameriky, která je známa především v Mexiku pro výrobu alkoholického nápoje – Tequila.


Austrálie je nyní globálním lídrem v oblasti obnovitelné energie a každý energetický průmysl bude potřebovat podporu australské vlády.



Agáve je šetrná k životnímu prostředí a vědci uvádí, že je velmi slibnou rostlinou pro výrobu biopaliva a zdravotnických produktů na bázi ethanolu.

Energeticky bohaté plodiny jsou i například cukrová třtina nebo kukuřice. Agáve však může růst na vyprahlé půdě, kde nejsou vhodné podmínky pro potravinářské plodiny. Je tolerantní vůči teplu a suchu. Potřebuje o 69 % méně vody než cukrová třtina a o 46 % méně vody než kukuřice pro stejný výnos.




Biopalivo

Ukázalo se, že výnosy ethanolu z agáve jsou vyšší než americký kukuřičný ethanol a srovnatelné s brazilskou cukrovou třtinou.

Obrázky: Pexels.com

7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page