top of page
  • Obrázek autoraMichaela

AUTONOMNÍ HROMADNÁ DOPRAVA - CAPRI

Hromadná doprava bez řidiče? Velká Británie říká ano!



Ve Velké Británii (v Bristolu) právě probíhají testy autonomních kabin projektu CAPRI, které by měly sloužit ve veřejné hromadné dopravě. Vozidla jsou testována infrastrukturní společností AECOM spolupracující s laboratoří Bristol Robotics Laboratory, kde se zabývají vývojem autonomních vozidel.


Test umožňuje lidem cestovat v autonomních vozidlech, které nemají řidiče ani jiný lidský dozor. Bojíte se? Není třeba! Při své jízdě kabiny totiž využívají radar a speciální senzory, které dokážou zareagovat na všechny možné překážky, a proto nehrozí žádná srážka. Vozidla "vidí" chodce, kočárky i jízdní kola.




Projekt CAPRI je tvořen 17 podniky a akademickými institucemi včetně University of West England, Bristol University a Heathrow Airport. Jejich projekt byl podpořen britským vládním centrem pro rozvoj autonomní dopravy Centre for Connected and Autonomous Vehicles, které přispělo s 35 miliony liber (přes 1 miliardu Kč).


Doufá se, že CAPRI kabiny budou vozit pasažéry v řadě měst Velké Británie. V tomto testu se sledují reakce veřejnosti, protože to je pro budoucnost autonomní dopravy velice důležité. Autonomní vozidla přináší řadu výhod, jako je šetrnost životního prostředí, efektivita a mobilita.


A jak se taková vozidla ovládají? Přece přes aplikaci! Potřebujete vystoupit? Zastavte pomocí aplikace a je to.





Zdroj obrázků: https://pixabay.com/







10 zobrazení0 komentářů
bottom of page