top of page
  • Obrázek autoraMichaela

Léčba medem

Aktualizováno: 21. 5. 2020

Použití medu má velmi dlouhou historii. Již ve starověku byl známý pro své nutriční a terapeutické hodnoty. V potravinách a nápojích se využívá jako sladidlo a aromatické činidlo. Celosvětová produkce medu je přibližně 1,20 milionu tun ročně.



Nejdůležitějšími složkami medu jsou sacharidy ve formě monosacharidů (fruktóza, glukóza) a disacharidů (maltóza, isomaltóza, sacharóza), které způsobují jeho sladkou chuť. Přítomné jsou i oligosacharidy, enzymy, aminokyseliny, vitaminy, minerální látky a antioxidanty.


Med hraje důležitou roli jako antioxidační, protizánětlivé a antibakteriální činidlo, a proto se velmi často používá pro léčebné účely. Ve studiích bylo zjištěno, že med také snižuje riziko vzniku kašle, hojí rány, zlepšuje koncentraci testosteronu v séru, počet spermií a plodnost. Někteří vědci však naznačují, že léčba medem by nemusela být zcela bezpečná, zejména pro metabolicky ohrožené lidi (např. lidé trpící cukrovkou). Pro nedostatek klinických studií bylo jeho léčebné použití špatně přijato v moderní medicíně, ale je cenným doplňkem stravy pro zdravou populaci.




Jak med působí na kůži?


Med může nabídnout několik výhod pro pokožku. Má přírodní antimikrobiální, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, které jsou dobré pro léčbu různých kožních onemocnění. Před použitím medu k léčbě kůže by měl však člověk nejprve mluvit se svým lékařem a měl by si před aplikací velkého množství medu otestovat svou pokožku.


Bylo provedeno několik studií in vitro („ve zkumavce“), které potvrdily silnou antimikrobiální (mikrobicidní – usmrcující) aktivitu medu proti dermatologicky relevantním mikrobům. Také bylo zjištěno, že med může zvrátit antimikrobiální rezistenci a snížit mikrobiální patogenitu. Studie zkoumající antimikrobiální vlastnosti medu in vivo (na zvířatech) byly kontroverznější. Je zřejmé, že je zapotřebí inovativního výzkumu, aby se využily antimikrobiální vlastnosti medu pro klinické použití a aby se určila účinnost medu při léčbě řady kožních onemocnění mikrobiologickou etiologií.




TEXT: MEO, Sultan Ayoub, Saleh Ahmad AL-ASIRI, Abdul Latief MAHESAR a Mohammad Javed ANSARI. Role of honey in modern medicine. Saudi Journal of Biological Sciences [online]. 2017, 24(5), 975-978


MCLOONE, Pauline, Mary WARNOCK a Lorna FYFE. Honey: A realistic antimicrobial for disorders of the skin. Journal of Microbiology, Immunology and Infection [online]. 2016, 49(2), 161-167


OBRÁZKY: Pexels.com

59 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page