top of page
  • Michaela

NEANDRTÁLCI UMĚLCI


Mezinárodní vědecký tým přichází s novým poznatkem – nejstarší jeskynní výtvarné umění vytvořili neandrtálci, protože nalezené kresby jsou mnohem starší, než se doposud myslelo. Vědci předpokládají, že toto výtvarné umění je staré nejméně 64 000 let, což je o 15 000 let starší než indonéské ruční šablony, které se považovaly za nejstarší umělecká díla na světě.

obr. 1

Stěny španělských jeskyní La Pasiega, Maltravieso a Ardales se pyšní mnoho obrazy, které byly připisovány vyspělejším lidem. Nové důkazy však ukazují, že prehistorická umělecká díla pochází již od neandrtálců (jejich nejprve známá díla byla objevena v roce 2014 na Gibraltaru). Jejich stáří se podařilo určit díky uhličitanovému povlaku na barevných pigmentech, které jsou staré nejméně 115 000 let. Dirk Hoffmann a jeho tým nalezli v těchto jeskyních kresby, jako jsou například geometrické tvary nebo obrys ruky. Byly objeveny i proděravěné mušle, které se pravděpodobně nosily jako šperky.

Alistair Pike (archeolog z University of Southampton v Anglii) řekl, že jediným druhem žijící v této době byl neandrtálec, jenž musel tyto obrazy vytvořit. Dlouho se tento předchůdce moderního člověka Homo sapiens sapiens považoval za primitivnějšího a méně inteligentního.

„Myslím, že bychom je měli přijmout naší součástí. Jsou to lidé, kteří jsou v našem rodokmenu, je to jen jiná lidská populace,“ řekl Pike.

Mezi vědci se vede dlouho trvající debata o tom, zda neandrtálci a případně i jiné lidské druhy byli schopni symbolických duchovních výkonů, jako jsou výtvarná díla. Doposud většina výzkumníků tyto schopnosti přisuzovala výlučně modernímu člověku rozumnému. Pravda může být však jiná. Nové poznatky ukazují, že i neandrtálci znali umění – což také naznačuje, že mohou mít schopnost umět komunikovat řečí. Vědecký tým poznamenal, že se nyní zdá, že neandrtálci a raně moderní lidé byli kognitivně nerozlišitelní. Toto je však v rozporu s nedávno zveřejněnou teorií, že naše umělecká schopnost nám dala výhodu nad neandrtálci, kteří vymřeli zhruba před 40 000 lety (krátce po příchodu Homo sapiens do Evropy). Ředitel lipského Institutu Maxe Plancka Jean-Jacques Hublin však před spekulacemi rovnocennosti varuje:

„Neandrtálci nám byli v mnohém blízcí, ale nebyli jako my.“

Zdá se, že závěry jsou velmi přesvědčivé, ale ne každý důvěřuje nové technologii datování. Například bývalý archeolog Josepa Ríos Garaizar ze španělského Národního výzkumného centra pro lidskou evoluci není zcela přesvědčen. Wil Roebroeks, neandrtálský expert z Leidenské univerzity v Nizozemsku, nebyl do projektu zapojen, nicméně pro Washington Post informoval, že objev "představuje významný průlom v oblasti studií evoluce člověka".

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/veda/2399383-nejstarsi-jeskynni-umeni-podle-vedcu-vytvareli-neandrtalci-kresby-jsou-stare-nejmene-64

https://news.artnet.com/art-world/cave-paintings-neanderthals-1230620

obr. 1 https://www.buzzfeed.com/danvergano/neanderthal-cave-art?utm_term=.dsWW27OKy#.xpYrGE2P3

21 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page