top of page
  • Michaela

POŘIĎTE SI DLOUHOVĚKOST!


Kdo chce žít dlouhý a prosperující život, měl by si přečíst následující návyky, které podle studií prodlužují lidský život.

Nejprve se podíváme na britskou studii, kterou vědci provedli na více než 600 000 osobách, kde propojili genetické informace s denními zvyklostmi a došli k následujícím poznatkům a závěrům:

NIKDY NEKUŘTE Jako první a bohužel dost častý návyk je kouření, které na zdraví působí negativně. U kuřáků docházelo k vyššímu výskytu rakoviny plic než u nekuřáků. Peter Joshi předpokládá, že vykouření jedné krabičky cigaret denně snižuje délku života o 7 let. Pokud však kuřák přestane kouřit, měl by ztracené roky opět získat.

SNÍŽENÍ KREVNÍHO TLAKU

Hned po kouření je nejdůležitějším faktorem dlouhověkosti systolický krevní tlak. Vysoký krevní tlak nám zkracuje život v průměru o 5,2 roků. Krevní tlak lze regulovat správnou stravou, cvičením a občas i léky.

SNÍŽENÍ CHOLESTEROLU

Vědci zkoumali gen, který ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Délka života se snížila o 8 měsíců u lidí, kteří měli gen vedoucí k vyšším hladinám. Naše geny nelze ovlivnit, ale můžeme si dávat pozor na jídlo, které konzumujeme a omezit příjem cholesterolu.

ZTRÁTA HMOTNOSTI Zde vědci zkoumali lidi, kteří trpěli nadváhou a následně se jim podařilo zhubnout. Výsledky byly velmi specifické. Každý shozený kilogram prodloužil život zhruba o 2 měsíce.

VYŠŠÍ VZDĚLÁNÍ Pokud studujeme alespoň na střední škole, každý strávený rok ve škole nám prodlužuje život o 11 měsíců. Není však jasné, zda dobu prodlužuje samotné vzdělání či chování vzdělaného člověka, který se pravděpodobně nezapojí do nezdravého chování (jako je například kouření cigaret). (1)

PITÍ KÁVY

V jiné studii bylo odhaleno tajemství kávy, která podle vědců též prodlužuje lidský život.

Další ohromující výzkum přednesl neurolog z amerického sdružení pro rozvoj vědy, který říká, že by mohly existovat další 4 klíčové návyky, které by zajistily život až do 90 roků. Výzkum vedla Claudia Kawasová z Kalifornské univerzity v Irvine. Kawasová a její tým zkoumali 15 let zdravotní stav a návyky 1 700 osob ve věku nad 90 let, aby zjistili, co způsobilo dosažení tohoto věku. Zde jsou další 4 zjištění:

PITÍ ALKOHOLU Účastníci studie 90+, kteří konzumovali dvě sklenice piva nebo vína denně, měli o 18% nižší pravděpodobnost předčasné smrti. Tento nález byl celkem překvapující a Kawasová říká, že pro to nemá žádné vysvětlení, ale pevně věří, že skromné pití alkoholu prodlužuje život a mělo by dojít k dalšímu zkoumání.

MÍRNÁ NADVÁHA

Ti, kteří měli během 70. let (ale nebyli obézní) trochu nadváhu, projevili o 3% nižší pravděpodobnost předčasné smrti.

ZÁLIBY

Největší procentní dopad (až o 21% menší pravděpodobnost brzké smrti) měli lidé, kteří se věnovali 2 nebo více hodin svým zálibám.

FYZICKÁ AKTIVITA

O 11% se snížila pravděpodobnost předčasné smrti u lidí, kteří vykonávali fyzickou aktivitu denně. Konkrétně chůzi 15 až 45 minut denně. (2)

1. https://www.inc.com/bill-murphy-jr/these-7-habits-literally-add-years-to-your-life-according-to-science.html?utm_source=red

2. https://www.inc.com/bill-murphy-jr/want-to-live-much-longer-a-neuroscientist-says-these-surprising-daily-habits-make-it-much-more-likely-youll-live-past-90.html

14 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page