top of page
  • Obrázek autoraMichaela

Velké množství soli oslabuje imunitu

Výsledky Fakultní nemocnice Bonn potvrdily, že vysoké množství soli zvyšuje krevní tlak a také oslabuje imunitní systém. Bylo zjištěno, že myši krmené dietou s vysokým obsahem soli trpěly mnohem závažnějšími bakteriálními infekcemi. Studie se zúčastnili i lidé, kteří konzumovali dalších 6 g soli denně (toto množství odpovídá obsahu soli ve dvou jídlech rychlého občerstvení). U těchto dobrovolníků se výrazně zhoršila funkce imunitního systému.




Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že člověk by měl konzumovat maximálně 5 g soli denně (přibližně jedna zarovnaná čajová lžička soli). Tento limit je však obvykle překračován (8 - 10 g). Kuchyňská sůl (chlorid sodný) zvyšuje krevní tlak, čímž se zvyšuje riziko vzniku srdečního infakrtu nebo mrtvice.


"V této studii byl také nově prokázán negativní vliv na imunitní systém." Dr. Christian Kurts z Ústavu experimentální imunologie na Univerzitě Bonn.

Toto zjištění bylo nečekané, protože některé studie ukazovaly něco jiného. Například infekce s určitými kožními parazity u laboratorních zvířat se hojí výrazně rychleji, pokud konzumují stravu s vysokým obsahem soli. Bylo zjištěno, že makrofágy (imunitní buňky, kteří napadají, jedí a tráví parazity) jsou aktivnější v přítomnosti soli. Proto na základě těchto studií několik lékařů došlo k závěru, že chlorid sodný posiluje imunitu.


V současné studii se ukázalo, že předešlé tvrzení není přesné. Náš organismus se snaží udržet konstantní hladinu soli v krvi a v různých orgánech, jinak by byly narušeny důležité biologické procesy. Avšak výjimku tvoří kůže, která funguje jako solná nádrž těla. Proto další příjem chloridu sodného dobře fungoval pro některé kožní onemocnění. Ostatní části v těle nejsou vystaveny další konzumované soli. Ta je naopak odfiltrována ledvinami a vylučována močí. Zde nastává další mechanismus. Ledviny mají senzor reagující na chlorid sodný, který aktivuje funkci vylučování soli. Jeho nežádoucím vedlejším účinkem je však hromadění glukokortikoidů, které inhibují funkci granulocytů (nejčastější typ imunitních buněk v krvi).


Granulocyty jsou podobné makrofágům, ale útočí hlavně na bakterie. Pokud nezasáhnou v dostatečné míře, infekce probíhají mnohem agresivněji. Zde strava s vysokým obsahem soli způsobila vyšší počet patogenů a infekce močových cest se hojila mnohem pomaleji.


V této studii bylo dobrovolníkům podáváno přibližně 11 g soli denně a po týdnu jim byla odebrána krev pro zkoumaní granulocytů.

Bylo zjištěno, že imunitní buňky se s bakteriemi vypořádaly mnohem hůře.



3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page