top of page
  • Obrázek autoraMichaela

Vrabec rezavý aneb stavba hnízda z léčivého pelyňku

Kdo si staví hnízdo z léčivého pelyňku? Je to vrabec rezavý! Dokáže cíleně využít přírodní léčiva a to je schopnost, která se u ptactva prokázala poprvé. Hnízdo z pelyňku chrání mláďata před parazity. Zkoumání probíhalo v Číně.


Nejspíš je velmi důležitá vůně rostliny, protože vědci zkoušeli vrabcům pelyněk přidávat či ubírat, ale opeřenci si to vždy upravili na původní množství. William Feeney z Griffithovy univerzity na východním pobřeží Austrálie uvedl, že pelyněk v hnízdech zaručuje zdravější mláďata s méně parazity.




Pelyněk je známý pro svou hořkou chuť, ale hlavně pro léčivé účinky. Pelyněk roční (Artemisia annua) obsahuje nejvyšší množství účinné látky artemisinin. Pomáhá nám při infekci trávicího ústrojí, působí proti střevním, krevním a jaterním parazitům. Můžeme také říci, že se jedná o přírodní antibiotikum. Bylina je užívána i při kožním onemocnění a při nemocích dýchacích cest.




Věděli jste, že Číňané koupou své děti v odvaru pelyňku, aby je ochránili před nemocemi? William Feeney se domnívá, že se v minulosti lidé naučili léčivé účinky rostlin od zvířat.


"Máme tu jasný vzor chování. Ptáci se zaměřují na tuto rostlinu a na žádné jiné a místní lidé se zaměřují na stejnou rostlinu za stejným účelem," uvádí Feeney podle Brisbane Times.



6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page