top of page
  • Michaela

KÁVA = ELIXÍR ŽIVOTA?


Prodlouží nám káva život?

Časopis Annals of Internal Medicine minulý rok uveřejnil 2 velké studie, podle kterých by mělo být pití kávy spojeno s menší úmrtností. Předchozí výzkum kávy naznačoval, že pravidelná konzumace kávy může vést k menšímu riziku vzniku cukrovky a kardiovaskulárních chorob. Nová studie ukazuje, že by to mohlo mít širší účinek (1).

Vědci z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny a Imperial College v Londýně říkají, že pití většího množství kávy je spojeno s nižším rizikem úmrtí - zejména u onemocnění srdce a onemocnění střev. Až tři kávy denně prodlužují život a snižují riziko předčasného úmrtí kvůli nemocem trávicího ústrojí a oběhového systému (2).

1. studie - Američani starších 16 let: ti, co pili kávu, měli během studie o 18% nižší pravděpodobnost úmrtnosti, než ti, co kávu nepili.

2. studie - Evropani starších 16 let: podobné výsledky jako v 1.studii.

Výsledek: Nezáleží na zemi, nýbrž na konzumaci kávy. Obě studie zohlednily kouření a další faktory, které by mohly ovlivnit výsledky.

Bylo dokonce zjištěno, že i bezkofeinová káva je spojena s delším životem. Což znamená, že to nesouvisí s kofeinem. V kávě můžeme nalézt například látky s antioxidačními účinky, které by měly být zdraví prospěšné a snižují riziko výskytu rakoviny (1).

Kávu však nelze označit za elixír života a je potřeba si pamatovat, že můžeme mít i vedlejší účinky na kofein, jako je například pálení žáhy. U žen se může například zvýšit riziko výskytu rakoviny vaječníků.

Prof. Sir David Spiegelhalter z Univerzity v Cambridge říká, že pokud by opravdu káva prodlužovala život, tak každý další šálek kávy denně by prodloužil život muže o tři měsíce a ženy v průměru přibližně měsíc (2).

A teď už je jen na vás, jak s tím naložíte. Ten z vás, kdo kávu nepije, by se měl rozhodnout, zda by ji neměl začít konzumovat. Nicméně existuje řada jiných potravin, které jsou zdraví prospěšné. A nezapomínejme ani na náš životní styl, který též pomáhá k prodloužení života. A člověk, co kávu pije rád, tak ať nepřestává!

Pijete kávu nebo ne? Já bohužel ne, ale asi začnu přemýšlet o změně :)

18 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page