top of page
  • Obrázek autoraMichaela

Morový lékař s ptačí maskou

V minulosti se lidé nejvíce báli moru, který dokázal vyhladit stovky milionů lidí. Oběti nemoci trpěly bolestivými otoky lymfatických uzlin, zčernalou kůží a dalšími hrůznými příznaky. Jelikož se lékaři dostávali do nejtěsnějšího kontaktu s pacienty, snažili se o co největší ochranu svého zdraví. V 17. století v Evropě přichází lékaři s dlouhým pláštěm a groteskní ptačí maskou, která měla sloužit jako jakási primitivní plynová maska. Morový lékař měl s sebou dřevěnou hůl, aby mohl pacienty vyšetřovat z dálky.


Kostým je obvykle připisován lékaři Charlesi de Lormeovi z roku 1619. Jeho popis oblečení zahrnoval kabát pokrytý voňavým voskem, kalhoty spojené s botami, zastrčenou košili, klobouk a rukavice z kozí kůže. Pokrývka hlavy byla neobvyklá.


Maska se vyznačovala dlouhým nosem (0,5 m) ve tvaru zobáku, který obsahoval látky jako např. levanduli, kafr nebo laudanum (opium).

Maska byla naplněná parfémem v blízkosti nosních dírek, který měl zažehnat nákazu ze vzduchu.





Ve skutečnosti je mor způsoben bakteriemi (Yersinia pestis), které mohou být přenášeny ze zvířat na člověka. Nákazu může způsobit kousnutí blechy, kontakt s kontaminovanou tekutinou nebo tkání, inhalace infekčních kapiček z kýchání nebo kašlání nemocných lidí.


Historik Frank M. Snowden napsal, že doktoři dokázali jen o pár dní prodloužit život nebo zmírnit utrpení. Až později dokázaly mor vyléčit antibiotika.


Moroví lékaři byli okamžitě rozpoznatelní, ale jejich obleky neposkytly skutečnou ochranu proti nemoci.


V Itálii se "morový lékař" stal základem italských commedia dell'arte a karnevalových oslav. Tento kostým je populární dodnes.




Obrázek: Pexels.com

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page