top of page
  • Obrázek autoraMichaela

Čarodějnické magické láhve

Americká pevnost zvaná Redoubt 9 byla objevena v roce 2016. V blízkosti ohniště se také našla podivná modrá skleněná láhev obsahující hřebíky. Archeologové se nejprve domnívali, že se v ní skladovaly pouze náhradní hřebíky. Nyní však od odborníků přišla zcela nová zpráva. Může se jednat o láhev čarodějnic, která sloužila jako ochranný talisman (v Americe bylo již takových talismanů objeveno více).





Čarodějné láhve vznikly v Anglii v 16. století. Uvádí se, že láhve se používaly jako ochrana před kouzly, které se udržovaly mezi prostými lidmi. Do láhve se vložila nějaká věc patřící možné oběti uřknutí (vlasy, nehty, moč, krev, osobní předmět), která měla čerpat sílu zlých duchů. Pro jejich uvěznění se musely přidat ostré předměty (rezavé hřebíky, špendlíky, háčky nebo jehly). Uzavřená láhev se umístila pod krb nebo ohniště, přičemž se ostré předměty zahřívaly a zvyšovaly tak svoji účinnost (v roce 2019 byla v komíně anglické hospody nalezena láhev plná rybářských háčků, skleněných střepů a lidských zubů). Ředitel Centra archeologického výzkumu Joe Jones říká, že láhve se nejvíce používaly v období hladomoru, při politických sporech nebo během pocitu ohrožení.


Vědci nemohou potvrdit, že se skutečně jedná o čarodějnickou láhev, která se našla v Redoubtu 9. Jelikož horní část láhve byla odlomena, není možné určit, zda byla v minulosti přítomna moč či jiná látka. Joe Jones je však přesvědčen, že se jedná o čarodějnou láhev.



Myslíte si, že čarodějné láhve měly skutečnou moc?




Zdroj textu a obrázku: https://www.smithsonianmag.com

Zdroj obrázků: Pixabay.com a Pexels.com









71 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page