top of page
  • Michaela

VÝMĚNA ZUBNÍHO KARTÁČKU ANEB SKRYTÉ BAKTERIE


Zamysleli jste se někdy nad svým zubním kartáčkem a jeho včasnou výměnou? Věřím, že spoustu z vás si kartáček mění v ten správný čas. Nicméně v tomto krátkém článku se dočtete, zda o svůj zubní kartáček (o své zuby) pečujete opravdu správně.

Čištění zubů se pro všechny z nás (alespoň doufám) stalo automatickou aktivitou, kterou provádíme nejméně 2x denně. Vezmeme si zubní kartáček a vyčistíme si zuby, které se tetelí štěstím. Ale mají takovou radost, i když zubní kartáček bude ve špatném stavu? Rozhodně NE! Dostáváme se k otázce, kdy zubní kartáček přestává být čistý a neúčinný (nebo ještě hůř). Americká dentální asociace (ADA) tvrdí, že by se měl zubní kartáček (i elektrický) měnit každé 3, maximálně 4 měsíce. Pokud zapomenete, kdy jste si kartáček naposled měnili, měly by vás na výměnu upozornit ohýbající se štětiny. Zubní lékař Keith Arbeitman řekl, že kartáček s takovými štětinami už nečistí. Arbeitman také doporučuje, abyste si své zuby zkontrolovali jazykem. Pokud máte pocit, že vaše zuby nejsou kluzké jako obvykle, váš zubní kartáček již zřejmě dosloužil.

A co se stane, když si ponecháte svůj kartáček mnohem déle? Hrozí riziko vstupu kontaminovaných látek, které se usídlí ve štětinách. V roce 2015 byla provedena studie, ve které se zjistilo, že zubní kartáčky umístěné ve společných koupelnách se záchodem mohou být kontaminovány fekálními látkami. Lauren Aber považuje za velké nebezpečí mít zubní kartáček v okolí kontaminantů jiných lidí. Bakterie, viry nebo parazité nezpůsobují příliš velké problémy, pokud žijete sami, protože jsou součástí vaší přirozené mikroflóry. Nejčastěji se v kartáčku zabydlí střevní bakterie Escherichia coli (na obrázku).

Escherichia coli

Jestli vás nyní napadá zakrytí zubního kartáčku, nedělejte to! Aber řekla, že použití krytu zubního kartáčku ve skutečnosti vytváří velmi příznivé prostředí pro růst bakterií, protože štětiny jsou vlhké a nestačí oschnout před dalším použitím. Proto je nejjednodušší ochranou pouhé postavení kartáčku a nechat jej uschnout. Většina bakterií by měla zemřít.

A jak jste na tom vy? Měníte si kartáček včas? 😊

 

https://curiosity.com/topics/this-is-how-often-you-should-replace-your-toothbrush-curiosity/

16 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page