top of page
  • Obrázek autoraMichaela

VYSOKÉ IQ - DAR NEBO TREST?

Jedinci s vysokou inteligencí mají skvělé výsledky a jejich vzdělávací úspěchy jsou nadprůměrné. Ale co jejich emoční a sociální stránka? Mají jednodušší život nebo naopak trpí?






Lidé s vysokou intelektuální kapacitou ("hyper mozek") jsou velmi citliví a mohou mít predispozice k určitým psychologickým poruchám. Jejich přecitlivělost se může projevit i fyziologicky, což zahrnuje změněné smyslové a imunitní zánětlivé reakce ("hyper tělo").



Byla provedena studie, ve které se zkoumaly psychoneuroimunologické procesy u lidí s 98. percentilem nebo vyšším. Účastníci byli požádáni, aby sami nahlásili výskyt diagnostikovaných nebo podezřelých poruch nálady a úzkosti, poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD), poruchy autistického spektra (ASD) a fyziologických nemocí, které zahrnují environmentální a potravinové alergie, astma a autoimunitní onemocnění.



Bylo zjištěno, že vysoké IQ je potenciálním rizikovým faktorem pro poruchy jako je deprese, ADHD, ASD a zvýšený výskyt nemocí související s imunitou. Vysoce inteligentní jedinec má pozoruhodnou schopnost vidět a objevovat nejistoty, nekonečné možnosti a problémy v jeho přirozeném a sociálním prostředí. Snaží se udělat všechno pro to, aby jeho svět prosperoval. Takový člověk může být svým darem buď posílen (postavení a seberealizace) nebo naopak oslaben.


Psychologové také uvádí, že nadprůměrní inteligentní lidé jsou v životě více nešťastní, protože snadno propadají depresím (například nesplní svůj vysoký požadavek). Tito lidé také nadměrně přemýšlí a řeší problematiku našeho světa (co je v něm špatně, a proč si toho ostatní lidé nevšímají).



Teorie hyper mozku / hyper těla je nová, a proto bude potřeba provést řadu dalších studií. Porozumění vztahu mezi vysokou inteligencí a nemocí by mohlo mít významný osobní a společenský dopad.



Závidíte lidem s vysokým IQ? Já se přikláním k nějakému středu, nebýt úplně blbý ani extra chytrý :D





Zdroj:


KARPINSKI, Ruth I., Audrey M. KINASE KOLB, Nicole A. TETREAULT a Thomas B. BOROWSKI. High intelligence: A risk factor for psychological and physiological overexcitabilities. Intelligence [online]. 2018, 66, 8-23 [cit. 2020-02-05]. DOI: 10.1016/j.intell.2017.09.001. ISSN 01602896. Dostupné z: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0160289616303324







28 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page