top of page
  • Michaela

20 NEJ


V roce 2015 se slavilo 60. výročí Guinnessových rekordů, přičemž se vybralo několik světových úžasných a podivuhodných záznamů. Podívejme se na následujících 20 rekordů za celá léta:

1. NEJUŽŠÍ ULICE SVĚTA

Výlet či procházku německou ulicí Spreuerhofstrasse nacházející se v Reutlingenu rozhodně nedoporučuji – až příliš úzká.

2. NEJRYCHLEJŠÍ PŘIPOJENÍ K INTERNETU

Internetový život v Jižní Koreji musí být skvělý, protože od roku 2011 mají nejrychlejší internet na světě. Jejich průměrná rychlost stahování dosahuje 33 Mb/s a rychlost odesílání 17 Mb/s.

3. NEJCHLADNĚJŠÍ OBYDLENÉ MÍSTO Umíme si vůbec představit, jak bychom se cítili při teplotě – 55,5 ° C? A co teprve v takových podmínkách žít po celý rok? Pokud si to chcete vyzkoušet na vlastní kůži, navštivte sibiřskou vesnici Oymyakon v Rusku, která tuto teplotu velmi dobře zná. V roce 1933 zaznamenala drastická čísla až -67 ° C.

4. NEJSTARŠÍ NÁRODNÍ PARK

Titul národního parku byl poprvé udělen v roce 1872 prezidentem Ulyssesem S Grantem. Tento titul získal americký národní park Yellowstone.

5. NEJSTARŠÍ OBCHOD SE SLADKOSTMI

V roce 1872 se v Anglii v Yorkshiru otevřel obchod s různými bonbóny a stojí tam dodnes. Můžete si vybrat retro bonbony, jako jsou Sherbet Fountains a Parma Violets.

6. NEJVĚTŠÍ KRYTÝ LYŽAŘSKÝ AREÁL

Chcete si zalyžovat, ale nepřeje vám počasí? V Dubaji tento problém vyřešili postavením největšího vnitřního lyžařského areálu, který je součástí obchodního centra Mall of the Emirates. Lyžaři si tak mohou užít celoroční sněhové radovánky na sjezdovkách, snowboardisti mohou nacvičovat skoky ve Freestyle zóně a nechybí ani sáňkařské dráhy.

7. NEJVĚTŠÍ DISKOTÉKOVÁ KOULE

Společnost Bestival představila největší diskotékovou kouli na světě, která má průměr 10, 33 m. Spatřit ji můžete na ostrově Wight v Anglii.

8. NEJSTARŠÍ ZÁBAVNÍ PARK

Od roku 1583 je stále v provozu zábavní park Bakken nacházející se v Klampenborgu v Dánsku. V parku lze najít více než 150 atrakcí, přičemž nechybí ani jedna z nejstarších horských drah z roku 1932.

9. NEJMENŠÍ ZEMĚ

Za vlastní zemi je považován Vatikán, který má rozlohu 0, 44 km čtverečních a tím dostává titul nejmenšího státu na světě.

10. NEJVĚTŠÍ JESKYNNÍ HRAD

Hrad Predjama, který se nachází poblíž Postojny ve Slovinsku, sídlí ve vchodu do jeskynního systému. Hrad má nad sebou pouze nebe a skálu, pod sebou kaňon a řeku Lokva. Byl postaven ve 13. století, bez ochrany, bez hradeb, protože je sám hradbou. Stal se velmi oblíbenou atrakcí turistů.

11. NEJAKTIVNĚJŠÍ SOPKA

Havajská sopka Kilauea nepřetržitě chrlí lávu od roku 1983 a stala se atrakcí turistů.

12. NEJVÍCE PENĚZ VYNALOŽENÝCH NA CESTOVNÍ RUCH

Největší sumu na cestovní ruch vynaložila Čína v roce 2012 (102 milionů amerických dolarů). Následuje Německo a USA.

13. NEJSTARŠÍ RESTAURACE

Pokud vás zajímá, jak vypadaly restaurace v 18. století, navštivte nejstarší restauraci světa Restaurante Botín - v Madridu ve Španělsku. Byla postavena v roce 1725 a dodnes byl dochován její původní interiér.

14. NEJVYŠŠÍ VODNÍ SKLUZAVKA

Ve vodním parku Schlitterbahn v Kansas City se nachází nejvyšší vodní tobogán světa Verrückt, který dosahuje výšky 51 metrů.

15. NEJDRAŽŠÍ STRAVOVÁNÍ V RESTAURACI

Podle průzkumů vyšlo nejdražší stravování v Londýně.

16. NEJVĚTŠÍ NÁRODNÍ PARK

Největším národním parkem je Národní park Severovýchodní Grónsko o rozloze 971 997 km čtverečních.

17. NEJHLUBŠÍ BAZÉN

V Itálii v Montegrotto Terme se nachází nejhlubší bazén Y-40 o hloubce 41 metrů a abyste se dostali dolů, musíte se potápět.

18. NEJVYŠŠÍ HOTEL

Dubajský hotel JW Marriott Marquis dosahuje výšky 355 metrů a má dvě věže, které mají 72 pater. V horním patře je salonek, odkud je výhled na město.

19. NEJVĚTŠÍ ŽELEZNIČNÍ STANICE

V letech 1903–1913 bylo v New Yorku postaveno největší nádraží Grand Central Terminal se 44 nástupišti.

20. NEJVYŠŠÍ VENKOVNÍ VÝTAH

Útvary čínského Národního lesního parku Zhangjiajie můžete obdivovat pěkně z výšky. Vyjedete výtahem Bailong do výšky až 326 m.

 

https://www.stuff.co.nz/travel/themes/70871237/20-guinness-world-recordbreaking-destinations-to-visit-around-the-world

11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page